Alles wat u moet weten over de bromfietsverzekering

Alles wat u moet weten over de bromfietsverzekering

Het kopen van een bromfiets brengt in de praktijk steeds bepaalde verplichtingen met zich mee. Een belangrijke verplichting waar u rekening mee moet houden is het afsluiten van de wettelijk verplichte bromfietsverzekering. Veel mensen denken nog steeds dat het niet noodzakelijk is om een bromfiets te verzekeren, maar dat is wel degelijk het geval. Het niet verzekeren van een bromfiets welke in het verkeer wordt gebracht kan u dan ook op een behoorlijke boete komen te staan. Wel is het zo dat niet zomaar eender welke type van bromfietsverzekering wettelijk verplicht is. Het gaat hierbij dan ook louter en alleen om de verzekering die schade indekt die u mogelijks veroorzaakt ten opzichte van derden. Wilt u graag meer te weten komen over het wettelijk verplichte karakter van de bromfietsverzekering? In dat geval bent u daarvoor hier op deze pagina aan het juiste adres. Wat is de bromfietsverzekering precies?

Wat is de bromfietsverzekering precies?

De bromfietsverzekering is eigenlijk niet de naam van een individuele verzekering, maar wel van een verzameling met verzekeringen. De bromfietsverzekering kan namelijk in de praktijk uitsluitend bestaan uit de wettelijk verplichte WA-dekking, maar daarnaast kan ze ook bestaan uit dekkingen die bijvoorbeeld de schade aan het eigen rijtuig indekken. Een bekend voorbeeld hiervan is de zogenaamde WA+ bromfietsverzekering. In dit geval kunt u rekenen op de aanwezigheid van de wettelijk verplichte WA-dekking, maar wordt deze nog aangevuld met extra dekkingen. Het gaat hierbij onder meer om een dekking bij schade door diefstal en brand/storm/hagelschade. Afhankelijk van het type bromfietsverzekering is het zo dat ook joyriding in de verzekeringspolis kan zijn inbegrepen.

Wat omvat de meest uitgebreide bromfietsverzekering?

De WA+ bromfietsverzekering biedt reeds dekking voor heel wat potentiële schadegevallen. Wanneer u een dure bromfiets heeft aangekocht of wanneer u bijvoorbeeld dagelijks veelvuldig gebruik dient te maken van uw bromfiets is de kans echter bijzonder groot dat u deze nog beter zult willen verzekeren. Dat is mogelijk door middel van bijvoorbeeld een WA+ aanrijding bromfietsverzekering. In dit geval wordt er ook schade door aanrijding ingedekt. Dit betekent dat u in alle situaties kunt rekenen op de best mogelijke dekking voor uw bromfiets.

De zogenaamde all risk bromfietsverzekering is de meest complete verzekering voor uw bromfiets op de markt. Het lijkt dan ook logisch dat iedereen de voorkeur zou geven aan het afsluiten van dit type van verzekering. Dat is inderdaad juist, ware het niet dat er ook een vrij stevig prijskaartje aan verbonden is. Deze aanzienlijk hogere verzekeringspremie heeft als gevolg dat een all risk bromfietsverzekering in de praktijk uitsluitend wordt aanbevolen aan mensen die eigenaar zijn van een dure bromfiets en / of een exemplaar welke veelvuldig wordt gebruikt. Alleen dan wordt de hogere verzekeringspremie eigenlijk gerechtvaardigd.

Bromfietsverzekering voor een high speed e-bike afsluiten?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat met ingang van januari 2017 voor een high speed e-bike dezelfde regels gelden als voor een bromfiets. Dit betekent concreet dat er ook hiervoor minimaal een WA-verzekering dient te worden afgesloten. Net zoals voor de bromfietsverzekering geldt is het zo dat ook bij de high speed e-bike verzekering kan worden gekozen voor het afsluiten van extra dekkingen. Het gaat hierbij dan onder meer om de volgende opties:

  • Dekking tegen diefstal;
  • Dekking tegen joyriding;
  • Dekking tegen brand-, storm- & hagelschade;

In het meest optimale geval geldt ook voor een high speed e-bike dat deze kan worden verzekerd voor schade door aanrijding. Ook in dit geval geldt echter dat u voor uzelf dient uit te maken of de hoge verzekeringspremie deze keuze al dan niet rechtvaardigt.

Wat is de aanschafwaardegarantie?

Er wordt door heel wat verzekeraars voor gekozen om bij een WA beperkt of een volledige cascoverzekering een aanschafwaardegarantie aan te bieden. Dit geldt niet alleen voor de autoverzekering, maar zeker ook voor de bromfietsverzekering. Wordt er een dergelijke garantie aangeboden en wordt uw auto op een zeker ogenblik gestolen of total loss verklaard? In dat geval kunt u aanspraak maken op het terugclaimen van de daadwerkelijke aanschafwaarde. De aanschafwaarde ligt uiteraard veel hoger en is daardoor veel interessanter ten opzichte van de dagwaarde van een auto. Deze daalt namelijk in theorie elke dag. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat er aan het al dan niet toegekend krijgen van de aanschafwaarderegeling verschillende voorwaarden verbonden zijn. Zo mag de bromfiets doorgaans niet ouder zijn dan 3 of 5 jaar. Bepaalde verzekeraars bieden deze garantie ook slechts voor één jaar aan. Controleer dus altijd goed de geldende polisvoorwaarden.

De ‘Ongevallen voor Opzittenden’ uitbreiding

Afhankelijk van de verzekeraar waarbij u, uw bromfietsverzekering wenst af te sluiten is het eveneens mogelijk om ervoor te kiezen om een ‘Ongevallen voor Opzittenden’ dekking af te sluiten. Het is uiteraard geen fijne gedachte, maar het is in de praktijk perfect mogelijk dat u blijvend invalide raakt of zelfs komt te overlijden als gevolg van een ongeval met uw bromfiets. In dat geval kan een speciale ‘Ongevallen voor Opzittenden’ verzekering op z’n minst zorgen voor een financiële tussenkomst. Er kan op tal van verschillende manieren een bepaalde vergoeding worden toegekend. Denk hierbij onder meer aan:

  • Het compenseren van het verlies aan inkomen;
  • De kosten voor het maken van aanpassingen als gevolg van invaliditeit;
  • Het vergoeden van medische behandelingen welke niet zijn ingedekt door de zorgverzekering;

Let wel, het spreekt voor zich dat de hoogte van de totale vergoeding(en) is beperkt. Tot aan welke bedrag er precies een vergoeding wordt uitgekeerd is in de praktijk altijd afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. Gemiddeld ligt deze maximale vergoeding ergens tussen de 25.000 & 50.000 euro. Bij overlijden zullen de nabestaanden vanuit de afgesloten bromfietsverzekering een vastgesteld bedrag ontvangen. Deze is doorgaans ergens gelegen tussen de 2.500 & 5.000 euro.

Uw potentiële bromfietsverzekering vergelijken loont!

Niet alleen bestaan er op de markt menig aantal verschillende bromfietsverzekeringen, daarnaast is het ook nog eens zo dat elke verzekeraar doorgaans haar eigen, specifieke voorwaarden hanteert voor de bromfietsverzekering die ze aanbiedt. Omwille van deze redenen wordt het in de praktijk altijd aangeraden om een objectieve vergelijking uit te voeren. Doet u dat? Dan zult u meteen kunnen ontdekken wat nu voor uw situatie precies de meest aangewezen bromfietsverzekering is die beschikbaar is.

Kijk direct op www.diks.nl en vergelijk de beste bromfietsverzekeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *